Categories
nyheter

Linoljemaling

De karakteristiske fargene du ser på husene på Bryggen er malt med linoljemaling. Dette blir blandet fra grunnen av på Bryggen, i en prosess som går over ett døgn. Arne Hopland har hatt hovedansvaret for malingen på Bryggen siden 2007. Her kan dere se hvordan han går frem når han blander malingen.

Pigmentene til den okergule fargen får vi fra gul sandjord som blir hentet ut i store dalfører i Frankrike og Italia. Rødt er også en farge vi bruker mye av på Bryggen. Rødfargen kommer fra jord som inneholder mye malm. For å få riktig farge må jorden varmes opp. Når den er bearbeidet og brent får man en rustrød farge. Denne fargen får vi også fra Frankrike og Italia, og noe fra Sverige.

Oppskrift på 5 l maling:

  • 2 ½ l kokt linolje
  • 1 ½ l jordpigment
  • 1 ½ l kritt
  • Til utvendig bruk tilsettes 3,3 dl sinkoksidpasta
  • Til innvendig bruk KAN man tilsette 10-15 ml zikkative. Denne må man være veldig forsiktig med, og det er bedre med for lite enn for mye

Arne heller litt kritt i et spann

Og litt pigmenter i et annet spann. Litt kokt, klar linolje tilsettes i begge spannene.

Både pigmentene og krittet blandes til en pasta i hvert sitt spann. Dette skal stå i ca. 24 timer. Det blir gjort for å forhindre at den skal bli kornete, noe som kan skje av og til.  

Etter et døgn blandes begge pastaene med resten av linoljen og blandes godt sammen.

Litt sinkoksidpasta blandes også inn i maling som skal brukes utendørs, blant annet for å hemme vekst av svartprikksopp.

Til sist siles malingen for å bli kvitt urenheter og slagg. Da blir malingen som fløyel å påføre.

Pigmentene har en tendens til å synke, så det er lurt å røre jevnlig når man bruker linoljemaling. Malingen kan renne litt, så den bør påføres i tynne lag og etterstrykes. Til innendørs bruk kan man også tilsette litt zikkative. Da tørker malingen fortere. Men her må man være veldig nøyaktig. Blandes det for mye i, får man motsatt effekt så malingen aldri tørker. Det er veldig lite som skal til, og det er bedre med for lite enn for mye

Fargen Arne har blandet her heter Fransk Guloker. Det er en varm og fin farge som er brukt på mange av byggene på Bryggen.